esmaspäev, 27. jaanuar 2014

Embossing Powder ehk Reljeefpulber

Otsustasin üle pika aja teha ühe paberit puudutava õpetuse ja valisin selle korra teemaks reljeefpulbri. Ega ma täpselt teagi, kuidas seda eesti keeles nimetama peaks. Enamus kaupluseid pole talle nime andnud ja kasutavad inglise keelset väljendit. Mina aga kutsun seda siis reljeefpulbriks, sest kui see on sulatatud moodustab ta krobelise pinna, mida on näppude all ilusasti tunda.

Mida ma vajan?

1. Reljeefpulbrit embossing powder – neid on väga erinevates värvides, läbipaistvaid, kleepuvaid, erinevaid efekte andvaid.  Põhimõtteliselt on tegu pisikeste plastikosadega, mis kuumenedes sulavad ja moodustavad tugeva kihi.

embossing-powders-main-logo


2. Templivärvi  ink pad – värvilistest templivärvidest sobib kasutamiseks selline templivärv, mis on aeglasema kuivamisega. Näiteks saab edukalt kasutada Distress Ink templipatju. Eraldi on olemas läbipaistvad templivärvid Embossing stamp pad Clear.

21YwDBmbkJL

3. Kuumaõhupuhurit heating tool – kuumaõhupuhur, mis on mõeldud reljeefpulbri sulatamiseks või värvide, paberi kiiremaks kuivatamiseks.

inkssentials-heat-it-craft-tool-4

4. Templeid stamps – templite juures ma pikemalt ei peatuks, kuid selle tehnika juures on need vajalikud.

NEWS-Hero-Arts-1

Kuidas ma teen?

Töökäik on enamuste pulbritega üks. Kui on välja valitud nii templi värv kui reljeefpulber ning tempel, tee tempel korralikult templivärviga kokku ja suru paberile. Võta tempel eest ja puista ohtralt üle reljeefpulbriga. Keera pilt suurema paberi kohal külili, et üleliigne reljeefpulber eemalduks. Koputa sõrmedega tagumisele küljele või vajadusel puhasta üleliigne ettevaatlikult pintsliga. Paberile jäänud pulber vala topsi tagasi. Kuumuta kuumaõhupüstoliga seni kuni näed, et pulber on sulanud.

Erinevad võimalused

Selleks, et paremini seletada, milliseid võimalusi reljeefpulber pakub, tegin paar kaarti. Tehnika kirjeldamiseks on kaardil erinevad kohad nummerdatud.



1. kasutasin värvilist templivärvi Distredd Ink mustard seed ja läbipaistvat reljeefpulbrit Pemp 110 clear gloss. Selline lahendus pakub väga palju erinevaid võimalusi, kui sul on olemas palju erinevaid templivärve. Töö jääb ilus ja puhas, kuna silma torkab templivärv ja läbipaistvaid üksikuid tükikesi, mis on sattunud valesse kohta ei ole hästi märgata. Tulemus jääb aga läikiv ja sõrmega hästi tuntav.

2. kasutasin läbipaistvat templivärvi Top Boss Embossing stamp pad clear ja valget reljeefpulbrit Blade rubber stamps. Aluspaberina kasutasin kollast. Sellise võimaluse puhul võid valida ükskõik millits värvi paberi ja pulbri värvi valik oleneb sellest, mis sul endal olemas on. Mida tumedam on reljeefpulber (kasutades heledat paberit), seda hoolikamalt tuleb üleliigne ära puhastada. Äärmisel juhul jääb tulemus “mustem”. Sama kehtib ka siis, kui kasutad heledat pulbrit tumedal taustal.

3. ülemised kaks võimalust on kõige rohkem levinud, kuid palju on ka erinevaid efekte andvaid pulbreid. Pildil oleva efekti saamiseks kasutasin läbipaistvat templivärvi Top Boss Embossing stamp pad clear ja Ranger Embossing Powder enamelware reljeefpulbrit. Pulber jääb läbipaistev, kuid jätab sisse pisikesed valged täpikesed. Lisaks sellele on samal ettevõttel olemas reljeefpulber Sticky, mis pärast kuumutamist on kleepuv ja tänu sellele saad lisada litreid ning Distress embossing powder, mis pärast kuumutamist eemaldab osakesi ja tulemus jääb vanutatud ning katsudes nagu liivapaber.

4. selle kaardi viimane võimalus pole kahjuks hästi nähtav, kuid saate seda kindlasti ise järgi proovida. Kogu sildi teed kokku läbipaistva templivärviga ning raputad peale läbipaistvat reljeefpulbrit. Tulemuseks on läikiv, õrnalt krobeline pind.

5. viimane kirjeldatud võimalus reljeefpulbri kasutamiseks on teha paberile (antud juhul valge) number 2 punkti järgi pilt. Seejärel templivärviga paberit värvides tuleb muidu halvasti nähtav pilt esile. Pildil on näha, et mida tumedamaks paberit värvid, seda rohkem on kujutis ka näha.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar